Žikišon
Trenutna stranica: ŽIKIŠON > Satirična pozornica Žikišon
ŽIVOJIN PAVLOVIĆ ŽIKIŠON (1885-1950)
Žikišon - Tragom zaboravljenih sećanja

Živojin Pavlović Žikišon je živeo od 1885. do 1950. Satiričar, karikaturista, urednik, izdavač i štampar. Pokretač je saradnik i urednik više listova za humor i satiru između dva rata u Srbiji. Stradao je i bio zatvoren od komunističkog režima 1949. posle te torture i zaplenjene imovine, ubrzo je 1950. preminuo.
ZORAN MATIĆ MAZOS (1960-2010)
Mazos - autokarikatura

Rođen 1960. godine u Grdelici kod Leskovca, a ceo svoj životni i radni vek proveo u Paraćinu. Po zanimanju je bio grafički dizajner, crtač stripova, karikaturista i animator crtanih filmova. Objavljivao karikaturu i strip u zemlji i svetu. Učesnik preko trideset festivala. Imao četiri samostalne izložbe karikature. Pisao prozu, poeziju i satirične forme. Objavljivao u elektronskim i štampanim medijima. Osnivač Satirične Pozornice "ŽIKIŠON" (2005.) koja se bavi satiričnom reči i Satirične Radionice "ŽIKIŠON" (2006.) koja se bavi karikaturom i stripom... >>>
SATIRIČNA POZORNICA ŽIKIŠON

Satirična pozornica Žikišon

PROŠLOST I SADAŠNJOST
SATIRIČNE POZORNICE ŽIKIŠON

Satirična pozornica Žikišon je osnovana 2005. godine povodom 120 godina od rođenja Živojina Pavlovića Žikišona. Osnivač i urednik je Zoran Matić Mazos, a glavni saradnik u osnivanju i sekretar Vladica Milenković.

 

Prva mesečna Satirična pozornica Žikišon održana je u 13. aprila 2005. godine u Galeriji "Pitagora" u Paraćinu na kojoj su proglašeni rezultati prethodno raspisanog konkursa Satirične pozornice Žikišon za aforizme, pesmu i priču i dodeljene simbolične nagrade (čak i novčane). Mesečne Pozornice uz proglašenje rezultata konkursa, svakog 13. u mesecu, nastavljene su i narednih 6 meseci, sve do oktobra, da bi u novembru bio održan "godišnji Žikišon" kada su proglašena po tri najbolja rada od prethodno najboljih na mesečnim konkursima. Sve nagrade su sadržale i čuveno "majstorsko pismo", umesto diploma, u kome je bilo odštampano priznanje.

 

Tekst konkursa je na početku imao ovakvu formu:

KONKURS najveći i najslobodniji otkad je sveta i veka Svim satiričarima Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, eh-YU republikama, celoj dijaspori i onima koji se ne osećaju krivim za sadašnje katastrofalno stanje.

Pravo učešća imaju svi afirmisani i neafirmisani autori satirične reči. Svakom kome uspe da to uobliči u tradicionalnu, savremenu, modernu, ili demode formu u obliku aforizma (epigrama, epitafa), satirične pesme i priče, a zatim pošalje na adresu: ____________________________ ili e-mail: ______________, a može se obavestiti i na telefone _________ i _________ kandidovao se za narodnog poslanika Satire.

Šaljite do 10 aforizma, 1 pesmu i 1 priču (do jedne kucane strane). Pri slanju molimo vas da ispoštujete sledeće pojedinosti radi lakše razumljivosti teksta: prebaciti tastaturu na Serbian (Cyrilic) ili Serbian (Latin), koristiti fontove Arial ili Times New Roman i svaki rad kucati u posebnom dokumentu. Sve radove poslati pod punim imenom i prezimenom, dostaviti svoju kraću biografiju i fotografiju.

Konkurs je otvoren do _________ godine. Nagrade: boli glava, otpadaju uši, ali ne u policiji, već u materijalnoj vrednosti; koliko donatori nama, toliko mi vama. Nećemo vas više ubeđivati. Pišite i šaljite, kako znate i umete!

Rezultati konkursa _________ godine, po tri nagrade u svakoj kategoriji, i nagrada, u vidu web prezentacije, na sajtu www.artija.net, za jednog od mlađih učesnika konkursa koga će odrediti stručni žiri; uoči, 14. novembra, dana rođenja Živojina Pavlovića Žikišona, majstora humora, satire i karikature. Svi nagrađeni radovi biće prezentovani na web sajtu www.artija.net.

Još pre I svetskog rata Žikišon je pokretao humorističko-satirične listove iz Paraćina i Beograda i bio glavni saradnik “Šabačke čivije”. Rodonačelnik je specifičnog pomoravskog humora koji je od diktatorskih režima, kao i on lično, odbacivan na margine. Prvi se šalio na račun prve Jugoslavije daleke 1921. godine i zbog toga nije išao u zatvor, već je uređivao mnoge listove, bio njihov vlasnik i štampar.

---

 

Od 2008. do 2010. godine u tekstu konkursa je umesto www.artija.net ubačeno www.zikison.net, a bilo je i drugih manjih izmena. Na konkursima 2009. i 2010. godine ustanovljene su još dve kategorije: "Najbolja knjiga" i "Najbolji tekst".

 

Svaka od mesečnih Pozornica je imala i svoj revijalni deo na kome su nastupali pisci sa svojim humorističko-satiričnim radovima, a sve je bilo upotpunjeno fanzinom "Žikišon" koji je štampan svakog meseca sa nagrađenim i pohvaljenim radovima sa konkursa.

 

U 2006. godini nije bilo mesečnih konkursa i okupljanja, već je raspisan godišnji konkurs, a 13. novembra održana godišnja Satirična pozornica Žikišon u Galeriji Kulturnog centra Paraćin (Vila Nikolić). Već 2007. godine prestalo se i sa godišnjim okupljanjima pa je sve ostalo samo na raspisivanju konkursa i proglašenju rezultata putem interneta, što je većim delom dovelo do razmimoilaženja i prekida saradnje između Zorana Matića Mazosa i Vladice Milenkovića u maju 2008. godine, kada Mazos pokreće web sajt zikison.net i raspisuje konkurs za 2008. godinu.

 

I naredne dve godine Mazos uz pomoć novih saradnika raspisuje konkurse Satirične pozornice Žikišon, ali je usled prerane Mazosove smrti konkurs 2010. godine prekinut.

 

Satirična pozornica Žikišon 2011. godine nastavlja "po starom" preuzimanjem od strane Vladice Milenkovića, koji uz pomoć Kulturnog centra Paraćin raspisuje konkurs "Živojin Pavlović Žikišon 2011" i organizuje festival satire i humora "Satirična pozornica Žikišon 2011" 15. septembra u Galeriji Kulturnog centra Paraćin. Od 2012. godine konkurs i festival odvijaju se pod okriljem novoosnovanog udruženja Književno-umetnička asocijacija "Artija", čiji je osnivač i zastupnik Vladica Milenković, a uz pomoć KC Paraćin. Nastavak je usledio i 2013. godine kada je festival održan u foajeu Pozorišta Paraćin.

 

Od 2011. do 2013. godine na Festivalu satire i humora "Satirična pozornica Žikišon" nastupila su kako poznati tako i nadolazeći autori savremene srpske satire: Aleksandar Čotrić, Srba Pavlović, Ninus Nestorović, Živojin Denčić, Milen Milivojević, Miladin Berić, Dragan Matejić, Miodrag Stošić, Nenad Vučetić, Vladimir Bulatović Buči, Dejan Andrejić, Ognjen Šestić, Bratislav Kostadinov i drugi, kao i stand up komičar Miroslav Đorđević (Lord od Bede). Svoje izložbe su imali karikaturisti Slobodan Srdić i Nikola Dragaš. A svoj doprinos dali su i pozorišni glumci Milija Vuković iz Kruševca i Tomica Đorđević iz Paraćina.

 

Satirična pozornica Žikišon je stavljena u stalni godišnji plan manifestacija udruženja KUA "Artija", tako da se i narednih godina očekuje održavanje ovog festivala.

 

Rezultati do sada raspisanih i završenih konkursa Satirične pozornice Žikišon: