Žikišon
Trenutna stranica: ŽIKIŠON > Satirična pozornica Žikišon > Rezultati konkursa II Satirične pozornice Žikišon, 2006.
ŽIVOJIN PAVLOVIĆ ŽIKIŠON (1885-1950)
Žikišon - Tragom zaboravljenih sećanja

Živojin Pavlović Žikišon je živeo od 1885. do 1950. Satiričar, karikaturista, urednik, izdavač i štampar. Pokretač je saradnik i urednik više listova za humor i satiru između dva rata u Srbiji. Stradao je i bio zatvoren od komunističkog režima 1949. posle te torture i zaplenjene imovine, ubrzo je 1950. preminuo.
ZORAN MATIĆ MAZOS (1960-2010)
Mazos - autokarikatura

Rođen 1960. godine u Grdelici kod Leskovca, a ceo svoj životni i radni vek proveo u Paraćinu. Po zanimanju je bio grafički dizajner, crtač stripova, karikaturista i animator crtanih filmova. Objavljivao karikaturu i strip u zemlji i svetu. Učesnik preko trideset festivala. Imao četiri samostalne izložbe karikature. Pisao prozu, poeziju i satirične forme. Objavljivao u elektronskim i štampanim medijima. Osnivač Satirične Pozornice "ŽIKIŠON" (2005.) koja se bavi satiričnom reči i Satirične Radionice "ŽIKIŠON" (2006.) koja se bavi karikaturom i stripom... >>>
REZULTATI KONKURSA DRUGE SATIRIČNE POZORNICE ŽIKIŠON, 2006.

ŽIRI u sastavu: Andrej Glišić (Pančevo), novinar i publicista - predsednik; Aleksandar Novaković (Beograd), dramski pisac i satiričar; Milica Blagojević Janković (Veliki Popović, Despotovac), književnik; Vladica Milenković Vlajče (Paraćin), satiričar i pesnik; i, Zoran Matić Mazos (Paraćin), grafički dizajner, karikaturista i satiričar, doneo je sledeću odluku:

 

DOBITNICI NAGRADA:

 

- kategorija "Aforizam":
1. Slobodan Simić (Beograd)
2. Slobodan Janković (Banja Luka, Republika Srpska - BiH)
3. Živojin Denčić (Zaječar)

 

- kategorija "Satirična pesma":
1. "OGLEDALO" - Vladan Popović (Voorburg, Holandija)
2. "PRAOČINSTVO" - Vladislav Vlahović (Podgorica, Crna Gora)
3. "S NAPOROM PROSJEČAN ILI S LAKOĆOM GENIJALAN" - Joško Sindik (Zagreb, Hrvatska)

 

- kategorija "Satirična priča":
1. "ŠTAFETA NEKAD I SAD" - Oliver Hodak (Nikinci)
2. "APEL" - Dragan Matejić (Kruševac)
3. "POST ANALNO" - Milana Božić (Novi Beograd); "ČIJI JE VEĆI?" - Mikica Ilić (Bosut - Sremska Mitrovica); "PRELOM MOZGA" - Zoran Doderović (Novi Sad)

 

POHVALE:

 

- kategorija "Aforizam":
Slobodan Žikić (Jagodina) i Mića M. Tumarić (Novi Sad)

 

- kategorija "Satirična priča":

"U CARA TRAJANA KOZJE UŠI" - Radoje Milojković (Vitance - Despotovac)

 

---

 

Na drugi konkurs Satirične Pozornice "ŽIKIŠON", pristiglo je oko 60 radova iz Srbije, Srpske, Crne Gore, dijaspore i dva rada iz (bukvalno) inostranstva Marjana Beljenjkija iz Jerusalima (IZRAEL) i Joško Sindika iz Zagreba (HRVATSKA), što nas svrstava u međunarodni satirični konkurs.

 

U masovnoj i haotičnoj hiperprodukciji novog medijskog i pisanog satiričnog stvaralaštva i skribomanstva od pristiglih radova u tri kategorije, kvalitetom prednjači aforizam, kvantitetom priča - bez velikog kvaliteta i na kraju satirična pesma koja je i kvantitetom i kvalitetom najlošija kategorija na ovom konkursu.
Slava po objektivnim zakonima pripada samo retkima, izuzecima koji, doduše, ne odolevaju čarima superprodukcije, ali više ili manje uspešno čuvaju svoje emocije od galopirajućeg snižavanja umetničkih standarda.

 

Autentično posmatranje stvarnosti u sebi nužno podrazumeva i pokušaje njegovog tumačenja i menjanja. U vremenu još neraščišćenih pojmova o jeziku, vrednostima i značenjima satirične reči, kao i uopšte nesređenih utisaka o kulturološkim posledicama bunta protiv tehnobirokratizacije lokalnog i svetskog sela, izabrani radovi su putovanje u nepoznato, ali i ne put bez kompasa.

 

Žiri se podsvesno uzdržao od nametanja ličnih sudova i subjektivnih ocena radova koji slede. Radovi više razmišljaju nego što objašnjavaju, a njihovi autori veruju da je i apstrakcija put ka konkretnosti i nadasve verujući da se i samom delu mora ostaviti deo neizvesnosti koju svako od nas u sebi otkriva.

 

Najbitnije je u ocenjivanju ovog konkursa pre svega bila satirična nit, bez sirovog humora i ostrašćenih dnevno politikantskih aforizama, priča i pesama. Za nagrađene autore ovog konkursa, II Satirične Pozornice "ŽIKIŠON", odnose se Apolonijeve reči: "Ako vidim, slušam ili osećam nešto što je drugi čovek uradio ili stvorio, ako u tragu koji je ostavio primetim ličnost, njegova shvatanja, njegova trajanja, njegove borbe – to je za mene umetnost."

 

U radovima koji slede žiri je to pročitao i odabrao!

 

---

 

II Satirična pozornica Žikišon održana je 13. novembra 2006. godine u Galeriji Kulturnog centra Paraćin (Vila Nikolić).