Žikišon
Trenutna stranica: ŽIKIŠON > Satirična pozornica Žikišon > Rezultati konkursa Satirične pozornice Žikišon 2011.
ŽIVOJIN PAVLOVIĆ ŽIKIŠON (1885-1950)
Žikišon - Tragom zaboravljenih sećanja

Živojin Pavlović Žikišon je živeo od 1885. do 1950. Satiričar, karikaturista, urednik, izdavač i štampar. Pokretač je saradnik i urednik više listova za humor i satiru između dva rata u Srbiji. Stradao je i bio zatvoren od komunističkog režima 1949. posle te torture i zaplenjene imovine, ubrzo je 1950. preminuo.
ZORAN MATIĆ MAZOS (1960-2010)
Mazos - autokarikatura

Rođen 1960. godine u Grdelici kod Leskovca, a ceo svoj životni i radni vek proveo u Paraćinu. Po zanimanju je bio grafički dizajner, crtač stripova, karikaturista i animator crtanih filmova. Objavljivao karikaturu i strip u zemlji i svetu. Učesnik preko trideset festivala. Imao četiri samostalne izložbe karikature. Pisao prozu, poeziju i satirične forme. Objavljivao u elektronskim i štampanim medijima. Osnivač Satirične Pozornice "ŽIKIŠON" (2005.) koja se bavi satiričnom reči i Satirične Radionice "ŽIKIŠON" (2006.) koja se bavi karikaturom i stripom... >>>
REZULTATI KONKURSA SATIRIČNE POZORNICE ŽIKIŠON 2011.

Tema konkursa: ŽIVOT PRE I POSLE SMRTI

 

ŽIRI u sastavu: Bojan Bogdanović (Zenica, BiH), književnik; Momir Stanisavljević (Paraćin), satiričar; i, Vladica Milenković (Paraćin), satiričar, doneo je sledeću odluku:

 

DOBITNICI NAGRADA:

 

- kategorija "Aforizmi":
1. Aleksandar Čotrić (Beograd)
2. Zvonimir Kostić Palanski (Niš)
3. Milen Milivojević (Bor)

 

- kategorija "Satirično-humoristična pesma":
1. "BEZ ŽIVOTA" - Veljko Rajković (Podgorica, Crna Gora)
2. "PONOĆNA PESMA" - Dragan Matejić (Kruševac)
3. "NIŠTA OD ČOVEKA" - Dejan Đorđević (Grdelica)

 

- kategorija "Satirično-humoristična priča":
1. "DUHOVI SATIRE" - Vladimir Bulatović Buči (Novi Beograd)
2. "DUH NOVOG VREMENA" - Tanja Milutinović (Beograd)
3. "ŽIVOT PRE I POSLE SMRTI" - Aleksandar Čotrić (Beograd)

 

- specijalna nagrada za aforizam "Zoran Matić Mazos":

"Život je pokretna traka. Mi smo na njoj. Tapkamo u mjestu." - Ekrem Macić (Konjic, BiH)

 

ZAPAŽENA PESMA:

- "SATIRIČAR" - Jelena Kujundžić (Majur - Šabac)

 

ZAPAŽENA PRIČA:

- "POSMRTNO KRŠTENJE" - Đura Šefer Sremac (Ruma)

 

---

 

Specijalna nagrada za aforizam "Zoran Matić Mazos" dodeljejue se autoru koji najbolje opiše jednim aforizmom zadatu karikaturu kao temu. Autor zadate karikature "Pokretna traka" je Slobodan Srdić iz Smedereva.

Slobodan Srdić - Pokretna traka

---

 

Na kokursu je učestvovao ukupno 41 autor iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske) i Makedonije u sve četiri kategorije; za aforizme 28, za satirično-humorističnu pesmu 21, a za satirično-humorističnu priču 20 autora, dok je sa aforizmom na temu zadate karikature učestvovalo 5 autora.

 

---

 

Festival satire i humora "Satirična pozornica Žikišon 2011" održana je 15. septembra 2011. godine u Kulturnom centru Paraćin, a učestvovali su: Aleksandar Čotrić (Beograd), Živojin Denčić (Zaječar), Nenad Vučetić (Kruševac), Milen Milivojević (Bor), Dragan Matejić (Kruševac), Vladimir Bulatović Buči (Novi Beograd) i Momir Stanisavljević i Vladica Milenković (obojica, Paraćin). Program je vodio Vladica Milenković.