Žikišon
Trenutna stranica: ŽIKIŠON > Satirična pozornica Žikišon > Rezultati konkursa Satirične pozornice Žikišon 2013.
ŽIVOJIN PAVLOVIĆ ŽIKIŠON (1885-1950)
Žikišon - Tragom zaboravljenih sećanja

Živojin Pavlović Žikišon je živeo od 1885. do 1950. Satiričar, karikaturista, urednik, izdavač i štampar. Pokretač je saradnik i urednik više listova za humor i satiru između dva rata u Srbiji. Stradao je i bio zatvoren od komunističkog režima 1949. posle te torture i zaplenjene imovine, ubrzo je 1950. preminuo.
ZORAN MATIĆ MAZOS (1960-2010)
Mazos - autokarikatura

Rođen 1960. godine u Grdelici kod Leskovca, a ceo svoj životni i radni vek proveo u Paraćinu. Po zanimanju je bio grafički dizajner, crtač stripova, karikaturista i animator crtanih filmova. Objavljivao karikaturu i strip u zemlji i svetu. Učesnik preko trideset festivala. Imao četiri samostalne izložbe karikature. Pisao prozu, poeziju i satirične forme. Objavljivao u elektronskim i štampanim medijima. Osnivač Satirične Pozornice "ŽIKIŠON" (2005.) koja se bavi satiričnom reči i Satirične Radionice "ŽIKIŠON" (2006.) koja se bavi karikaturom i stripom... >>>
REZULTATI KONKURSA SATIRIČNE POZORNICE ŽIKIŠON 2013.

Tema konkursa: KULTURA I UMETNOST

 

ŽIRI u sastavu: Živojin Denčić (Zaječar), satiričar; Goran Radosavljević (Beograd), aforističar; i, Miodrag Stošić (Beograd), satiričar i komičar, doneo je sledeću odluku:

 

DOBITNICI NAGRADA:

 

- kategorija "Aforizmi":
1. Veljko Rajković (Podgorica, Crna Gora)
2. Bratislav Kostadinov (Kruševac)
3. Veselin Gajdašević Šljarkov (Feketić)

 

- kategorija "Satirično-humoristična pesma":
1. "UHAPŠENA UMETNOST" - Olga Mančić Ružić Lodika (Paraćin)
2. "K'O RASPELO" - Milan Stančić (Sarajevo, BiH)
3. "KUKURIKOS ESPERANTOS" - Mirjana Baltezarević (Niš)

 

- kategorija "Satirično-humoristična priča":
1. "GALERIJA SAVREMENE UMEŠNOSTI" - Ognjen Šestić (Beograd)
2. "KULTURA I UMETNOST" - Dejan Andrejić (Kruševac)
3. "UMJETNIK JE PRISUTAN" - Ranko Rajković (Podgorica, Crna Gora)

 

- specijalna nagrada za aforizam "Zoran Matić Mazos":

"Najbolje da umjetnost uokvirimo u televizore, ionako je televizija diktira." - Milan Stančić (Sarajevo, BiH)

Goran Ćeličanin - Galerija

---

 

Specijalna nagrada za aforizam "Zoran Matić Mazos" dodeljejue se autoru koji najbolje opiše jednim aforizmom zadatu karikaturu kao temu. Autor zadate karikature je Goran Ćeličanin iz Varvarina.

 

---

 

Na kokursu je učestvovao ukupno 66 autora iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Makedonije, Hrvatske, Slovenije i Sjedinjenih Američkih Država u sve četiri kategorije; za aforizme 36, za satirično-humorističnu pesmu 18, a za satirično-humorističnu priču 26 autor, dok je sa aforizmom na temu zadate karikature učestvovalo 17 autora.

 

---

 

Festival satire i humora "Satirična pozornica Žikišon 2013" održana je 11. novembra 2013. godine u foajeu Pozorišta Paraćin, a učestvovali su: Srba Pavlović (Beograd), Mićo Lukić (Sopot - Beograd), Ognjen Šestić (Beograd) i Dejan Andrejić (Kruševac) i karikaturisti Nikola Dragaš (Kruševac) i Goran Ćeličanin (Varvarin). Od nagrađenih autora učestvovali su i: Olga Mančić Ružić Lodika i Bratislav Kostadinov. Program je vodila glumica Marija Miladinović (Ćuprija).